inne

badania u dziecka: same „strzałki” w morfologii

Dzisiaj parę słów o podstawowym najczęściej wykonywanym badaniu krwi u dzieci. Często o to pytacie. Mamy są przerażone zaznaczonymi przez laboratorium wskaźnikami (przy poszczególnych wartościach zwykle są strzałki góra/dół lub literki L/H). Dostaje @ z prośbą o wskazówki co do daleszego postępowania i prośbą o pomoc. I wiecie co? Pomagam. Leczę dzieci zwykłą interpretacją wyników. I tak dziecko, które wg dr Google ma białaczkę, nagle przestaje ją mieć. „Rosnę” w oczach 😉

Kiedy wykonać morfologię krwi u dziecka pisałam już tutaj–> klik.Krew na to badanie, pobierana jest do probówki w pięknym kolorze lawendowym 🙂

laboratory-313862_1280

Na poważnie – interpretacja wyników

Kilka podstawowych zasad:

  1. podane w nawiasach wartości referencyjne poszczególnych parametrów w morfologii są dla ogólnej populacji, ludzi dorosłych
  2. w związku z pkt 1 – podane przy poszczególnych wartościach strzałki góra/dół lub literki L/H również nie odnoszą się do Waszego dziecka
  3. wyniki badań dziecka interpretujemy w zależności od jego wieku, niekiedy płci
  4. wyniki badań dziecka interpretujemy w zależności od jego stanu – nigdy nie leczymy  wyników badań – leczymy całego pacjenta

 

Jakie są normy?

Podaję tutaj te, z których sama korzystam (na podstawie Tomasika). Są źródła, które podają minimalnie wysunięte w jedną czy drugą stronę normy, ale nie ma to aż takiego znaczenia. Pamiętajcie, że niewielkie odchylenie w którymkolwiek parametrze nie oznacza od razu ciężkiej choroby dziecka.

wiek dziecka 1-7 dni 8-30 dni 31-180 dni 7 msc-6lat 7-12 lat 13-18 lat
dziewczyny
13-18 lat 
chłopcy
Ht (%) 33,5-56,1 26,9-51,2 25,2-42,3 28,1-40,0 32,0-41,9 33,1-43,4 32,3-46,8
Hb/Hgb 11,8-19,9 9,1-16,9 8,7-14,4 9,6-13,8 10,6-14,4 9,5-14,5 9,5-16,0
RBC/ERY 3,1-5,5 mln 2,3-5,2 mln 2,9-5,2 mln 3,4-6,0 mln 3,6-5,0 mln 3,4-4,9 mln 3,3-5,4 mln
MCV 88,1-115,4 80,1-109,3 72,0-96,9 69,5-90,0 75,1-95,6 78,3-91,7 76,3-90,1
MCH 29,9-39,4 29,1-35,7 23,4-32,9 23,2-30,9 25,2-33,2 25,9-31,7 25,7-30,3
WBC 5,5-17,6 tys 7,4-22,1 tys 6,0-16,3 tys 5,0-15,0 tys 4,5-11,8 tys 4,4-11,0 tys 4,4-11,0 tys
PLT 108-506 tys 122-587 tys 135-615 tys 219-497 tys 130-406 tys 138-363 tys 159-360 tys 
Neut/Gran (x10^9/l) 18,2-69,8 13,5-65,9 11,9-61,2 20,7-77,5 36,3-77,1 41,2-85,1 41,2-85,1
Limf (x10^9/l) 13,4-65,1 10,4-67,3 19,9-69,9 11,4-63,7 12,2-48,4 6,5-42,8 6,5-42,8
Monocyty
(x10^9/l)
1,3-18,7 1,0-22,2 2,4-19,6 3,3-15,5 3,3-13,4 3,1-12,5 3,1-12,5
Eozynofile
(x10^9/l)
0-8,0 0-7,0 0-5,7 0-4,6 0-5,8 0-5,5 0-5,5
Bazofile
(x10^9/l)
0-2,7 0-1,8 0-1,3 0-1,1 0-1,1 0-1,1 0-1,1

 

Złota zasada: 

Tabelka to jedna kwestia, która tylko towarzyszy wynikom badań danego pacjenta. Interpretacja powinna zawsze odbywać się w konsultacji z lekarzem. Nawet prawidłowe wyniki, przy współistnieniu jakichkolwiek objawów mogą skłonić lekarza do dalszej diagnostyki!

11 thoughts on “badania u dziecka: same „strzałki” w morfologii

  1. Dzień dobry, w następnym tygodniu będę szczepić mojego synka (15 miesiecy) szczepionka Priorix.Na własną rękę chciałabym zrobić mu badania krwi. Czy w związku z tym powinnam zlecić zrobienie morfologii z rozmazem i crp? Za jednym kluciem chciałabym również oznaczyć poziom żelaza aby wykluczyć u synka anemię. Czy zlecić jeszcze jakieś inne badanie z krwi czy to o czym napisałam wyżej wystarczy aby spokojnie pójść na szczepienie świnka/odra/różyczka? Pozdrawiam, Kasia

  2. Dzień dobry.
    Proszę o interpretację wyniku morfologii u 14 miesięcznego syna. W zasadzie wszystkie wyniki morfologii są w normie, poza eozynofilami. U syna poziom to 4,6 przy normie leboratorium 0-3,7 (%). Poziom żelaza w normie. Badanie kału (3 próbki)- nie stwierdziło obecności pasożytów. Żelazo w normie. Mocz w normie. Jedyne objawy to sucha skóra na policzkach, czasem pojawiają się na twarzy chropowate, suche „plamki” i chropowata skóra nieco powyżej łokci.
    Nieco ponad miesiąc wcześniej syn był szczepiony Priorixem. Po szczepieniu kał był nieco luzniejszy, potem że śluzem. Przestałam podawać jogurty i po 2-3 dniach od zaprzestania ich podawania, śluz więcej nie pojawił się. Syn dostaje 2 razy dziennie mleko modyfikowane (Babilon 3). Czy podwyższony poziom eozynofili i problemy skórne mogą być związane z jakąś reakcją alergiczną? Jakie kroki podjąć dalej?

  3. A jak podane przez Panią normy mają się do norm laboratoryjnych (zwykle podanych przy wynikach)?

    Zawsze pisze się, aby patrzeć na normy danego laboratorium, ale mnie zawsze zastanawiało – przecież muszą być jakieś obiektywne normy.

  4. Witam bardzo proszę o interpretację wyników badań mojej 5 miesięcznej córeczki. Zostałyśmy skierowane na badania ponieważ strasznie pocą jej się dłonie i stopy. Wyniki badań które odbiegają od normy według laboratorium : hematokryt 38.8% norma 30-38%, RDW-SD 33,8 fl normy 36.4-46,3, PCT 0.50% norma 0.17-0.35%, limfocyty 9.30 tys/ul norma 2.14-8.99, neutrofile 13.5% norma 14.1-76, żelazo 71ug/dam norma 50-170 CRP 0.2mg/l norma 0.0-5.0.

    1. nie można interpretować wyrwanych z kontekstu wyników badań. trzeba po pierwsze zebrać dokładny wywiad, a w dalszej kolejności przeanalizować całość wyników badań – dopasowując normy do wieku dziecka

  5. Witam. Proszę o pomoc..
    Już na drugiej wykonanej morfologi mamy zawyżone
    LYM% 72,3 (38.0-60, 0 ).
    LYMPH# 10.7 (1, 1-9, 5)
    I obniżone NEU% (27, 0-51, 0)
    Doktora Sana nie wie o co cjodzi., my również..
    Syn ma 9msc
    (W nawiasach podałam zakres jaki mam na wynikach)

  6. Porównuje wyniki badań mojej 9-miesięcznej córeczki z tabelą i jestem przerażona jak bardzo wyniki odbiegają od norm – czy trzydniowa gorączka, która zakończyła się dzień przed badaniem może tak bardzo wpłynąć na wyniki morfologii? czy powinnam jak najszybciej rozpocząć dalszą diagnostykę tych zmian, tym bardziej że w ciągu ostatnich dwóch tygodni dziecko straciło 5% swojej wagi i nie ma apetytu?
    Wyniki odbiegające od norm:
    płytki krwi 175*10^9/L kiedy min to 219 ,
    neutrocyty 0.55*10^9/L (11,6%) – min to 20.7,
    limfocyty 3.55*10^9/L (74,6%) – min to 11.4,
    monocyty 0.58*10^9/L (12,2%) – min to 3.3,
    LIMFOCYTY ATYPOWE az 3,2%.
    Bardzo proszę o odpowiedź.

    1. U nas to samo właśnie. Syn 8 mcy i jest po 3,5 dniowej gorączce wysokości 37,8-38,9 wyniki wg tabelki w miarę ale wg norm laboratorium wszędzie strzałki i weź tu bądź człowieku mądry.
      Dostał po tej gorączce następnego dnia wysypki na czole i szyi i trochę kaszle nic więcej. Sama nie wiem co
      Myśleć 🙁 a w obecnym czasie znaleźć pediatrę we Wrocławiu graniczy z cudem. Zalecenie inhalować sola .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *