badania, inne

wyniki badań u dziecka: same „strzałki” w morfologii

Dzisiaj parę słów o podstawowym najczęściej wykonywanym badaniu krwi u dzieci. Często o to pytacie. Wyniki badań wpędzają rodzica niekiedy w przerażenie. Przy poszczególnych wartościach zwykle są strzałki góra/dół lub literki L/H – odnoszą się one do norm laboratoryjnych.

Pamiętajcie jednak, że wyniki badań to jedno, ale interpretować (podobnie jak zlecać) powinno się je w łączności ze stanem ogólnym dziecka i objawami które demonstruje. 

Kiedy wykonać morfologię krwi u dziecka pisałam już tutaj–> klik. Jeśli chodzi o niedokrwistość to poczytacie o niej tutaj: klik. Krew na to badanie, pobierana jest do probówki w pięknym kolorze lawendowym 🙂

Na poważnie – interpretacja wyników

Kilka podstawowych zasad:

  1. podane w nawiasach wartości referencyjne poszczególnych parametrów w morfologii są dla ogólnej populacji, ludzi dorosłych
  2. w związku z pkt 1 – podane przy poszczególnych wartościach strzałki góra/dół lub literki L/H również nie odnoszą się do Waszego dziecka
  3. pamiętajcie, że wyniki badań dziecka interpretujemy w zależności od jego wieku, niekiedy płci
  4. wyniki badań dziecka interpretujemy w zależności od jego stanu – nigdy nie leczymy wyników badań – leczymy całego pacjenta

Jakie są normy?

Podaję tutaj te, z których sama korzystam (na podstawie Tomasika). Są źródła, które podają minimalnie wysunięte w jedną czy drugą stronę normy, ale nie ma to aż takiego znaczenia. Pamiętajcie, że niewielkie odchylenie w którymkolwiek parametrze nie oznacza od razu ciężkiej choroby dziecka.

wiek dziecka1-7 dni8-30 dni31-180 dni7 msc-6lat7-12 lat13-18 lat
dziewczyny
13-18 lat 
chłopcy
Ht (%)33,5-56,126,9-51,225,2-42,328,1-40,032,0-41,933,1-43,432,3-46,8
Hb/Hgb11,8-19,99,1-16,98,7-14,49,6-13,810,6-14,49,5-14,59,5-16,0
RBC/ERY3,1-5,5 mln2,3-5,2 mln2,9-5,2 mln3,4-6,0 mln3,6-5,0 mln3,4-4,9 mln3,3-5,4 mln
MCV88,1-115,480,1-109,372,0-96,969,5-90,075,1-95,678,3-91,776,3-90,1
MCH29,9-39,429,1-35,723,4-32,923,2-30,925,2-33,225,9-31,725,7-30,3
WBC5,5-17,6 tys7,4-22,1 tys6,0-16,3 tys5,0-15,0 tys4,5-11,8 tys4,4-11,0 tys4,4-11,0 tys
PLT108-506 tys122-587 tys135-615 tys219-497 tys130-406 tys138-363 tys159-360 tys 
Neut/Gran (x10^9/l)18,2-69,813,5-65,911,9-61,220,7-77,536,3-77,141,2-85,141,2-85,1
Limf (x10^9/l)13,4-65,110,4-67,319,9-69,911,4-63,712,2-48,46,5-42,86,5-42,8
Monocyty
(x10^9/l)
1,3-18,71,0-22,22,4-19,63,3-15,53,3-13,43,1-12,53,1-12,5
Eozynofile
(x10^9/l)
0-8,00-7,00-5,70-4,60-5,80-5,50-5,5
Bazofile
(x10^9/l)
0-2,70-1,80-1,30-1,10-1,10-1,10-1,1

Złota zasada: 

Tabelka to jedna kwestia, która tylko towarzyszy wynikom badań danego pacjenta. Interpretacja powinna zawsze odbywać się w konsultacji z lekarzem. Najlepiej aby był to lekarz, który zna dziecko i jego wywiad. Nawet prawidłowe wyniki, przy współistnieniu jakichkolwiek objawów mogą skłonić lekarza do dalszej diagnostyki!

25 thoughts on “wyniki badań u dziecka: same „strzałki” w morfologii

  1. Dzień dobry, w następnym tygodniu będę szczepić mojego synka (15 miesiecy) szczepionka Priorix.Na własną rękę chciałabym zrobić mu badania krwi. Czy w związku z tym powinnam zlecić zrobienie morfologii z rozmazem i crp? Za jednym kluciem chciałabym również oznaczyć poziom żelaza aby wykluczyć u synka anemię. Czy zlecić jeszcze jakieś inne badanie z krwi czy to o czym napisałam wyżej wystarczy aby spokojnie pójść na szczepienie świnka/odra/różyczka? Pozdrawiam, Kasia

  2. Dzień dobry.
    Proszę o interpretację wyniku morfologii u 14 miesięcznego syna. W zasadzie wszystkie wyniki morfologii są w normie, poza eozynofilami. U syna poziom to 4,6 przy normie leboratorium 0-3,7 (%). Poziom żelaza w normie. Badanie kału (3 próbki)- nie stwierdziło obecności pasożytów. Żelazo w normie. Mocz w normie. Jedyne objawy to sucha skóra na policzkach, czasem pojawiają się na twarzy chropowate, suche „plamki” i chropowata skóra nieco powyżej łokci.
    Nieco ponad miesiąc wcześniej syn był szczepiony Priorixem. Po szczepieniu kał był nieco luzniejszy, potem że śluzem. Przestałam podawać jogurty i po 2-3 dniach od zaprzestania ich podawania, śluz więcej nie pojawił się. Syn dostaje 2 razy dziennie mleko modyfikowane (Babilon 3). Czy podwyższony poziom eozynofili i problemy skórne mogą być związane z jakąś reakcją alergiczną? Jakie kroki podjąć dalej?

  3. A jak podane przez Panią normy mają się do norm laboratoryjnych (zwykle podanych przy wynikach)?

    Zawsze pisze się, aby patrzeć na normy danego laboratorium, ale mnie zawsze zastanawiało – przecież muszą być jakieś obiektywne normy.

  4. Witam bardzo proszę o interpretację wyników badań mojej 5 miesięcznej córeczki. Zostałyśmy skierowane na badania ponieważ strasznie pocą jej się dłonie i stopy. Wyniki badań które odbiegają od normy według laboratorium : hematokryt 38.8% norma 30-38%, RDW-SD 33,8 fl normy 36.4-46,3, PCT 0.50% norma 0.17-0.35%, limfocyty 9.30 tys/ul norma 2.14-8.99, neutrofile 13.5% norma 14.1-76, żelazo 71ug/dam norma 50-170 CRP 0.2mg/l norma 0.0-5.0.

    1. nie można interpretować wyrwanych z kontekstu wyników badań. trzeba po pierwsze zebrać dokładny wywiad, a w dalszej kolejności przeanalizować całość wyników badań – dopasowując normy do wieku dziecka

  5. Witam, bardzo proszę o interpretacje wyników morfologia mojej córki, wiek. 11,5msc, na początku września przeszła infekcje wirusową, tzw. Trzydniówke.
    Krwinki białe : wbc 7,7 tys/ul,
    Lym 7,2 tys/ul,
    mid 0.5 tys/ul,
    gra 0.0 tys/ul,
    Lym% 93%
    Mid % 6,6%
    Gra% 0.4 %
    Krwinki czerwone
    RBC 4.05 mln/ul
    HGB 10.6 g/dl
    HCT 30,7%
    MCV 76 fl
    MCH 26,2 PG
    MCHC 34,5 g/dl
    RDW 13,2 %
    PŁYTKI KRWI
    PLT 307 tys/ul
    MPV 4,2 fl
    PCT 0.1%
    PDW 16,4 %
    Obraz krwi :
    Limfocyty 88%
    Neutrofike SEGM. 11%
    Eozonofile 1 %

    Normy podane na wynikach są dla osoby dorosłej. Lekarz przyczepił się tylko do podwyższonego poziomu limfocytów, jednak zakłada ze jest to skutek infekcji wirusowej przebytej kilka tygodni temu. Jakie jest Państwa zdanie?? Strasznie się martwię. Z góry dziękuję

    1. wyniki badań powinny być interpretowane w łączności z oceną stanu ogólnego i dokładnym wywiadem. rozmaz jest prawidłowy – w tym limfocyty też mogą takie być w tym wieku.

  6. Witam. Proszę o pomoc..
    Już na drugiej wykonanej morfologi mamy zawyżone
    LYM% 72,3 (38.0-60, 0 ).
    LYMPH# 10.7 (1, 1-9, 5)
    I obniżone NEU% (27, 0-51, 0)
    Doktora Sana nie wie o co cjodzi., my również..
    Syn ma 9msc
    (W nawiasach podałam zakres jaki mam na wynikach)

      1. Witam syn 18mc chodzi do żłobka. Pojawiły się czerwone plamy wokół ust. Na początku dość zaognione. Panie wycieraly mu buzię chusteczkami nawilżanymi. Po mojej prośbie żeby tego nie robić,jest dużo lepiej, aczkolwiek niepokoi mnie fakt że zmiany te znikają w domu,odbierając syna każdego dnia że żłobka plamy na nowo są dość widoczne i tak każdego dnia. Żadnych innych objawów syn niema,plamy są tylko wokół ust, nieregularny kształt. Z przepisu lekarza stosuje calcium w syropie oraz żel fenistil. Ciągnie się to już drugi tydzień. W weekend gdy syn jest w domu buzia jest czysta. Czy to może być spowodowane braniem zabawek do ust? Już niewiem co robić,panie w żłobku rozkładają ręce.

  7. Porównuje wyniki badań mojej 9-miesięcznej córeczki z tabelą i jestem przerażona jak bardzo wyniki odbiegają od norm – czy trzydniowa gorączka, która zakończyła się dzień przed badaniem może tak bardzo wpłynąć na wyniki morfologii? czy powinnam jak najszybciej rozpocząć dalszą diagnostykę tych zmian, tym bardziej że w ciągu ostatnich dwóch tygodni dziecko straciło 5% swojej wagi i nie ma apetytu?
    Wyniki odbiegające od norm:
    płytki krwi 175*10^9/L kiedy min to 219 ,
    neutrocyty 0.55*10^9/L (11,6%) – min to 20.7,
    limfocyty 3.55*10^9/L (74,6%) – min to 11.4,
    monocyty 0.58*10^9/L (12,2%) – min to 3.3,
    LIMFOCYTY ATYPOWE az 3,2%.
    Bardzo proszę o odpowiedź.

    1. U nas to samo właśnie. Syn 8 mcy i jest po 3,5 dniowej gorączce wysokości 37,8-38,9 wyniki wg tabelki w miarę ale wg norm laboratorium wszędzie strzałki i weź tu bądź człowieku mądry.
      Dostał po tej gorączce następnego dnia wysypki na czole i szyi i trochę kaszle nic więcej. Sama nie wiem co
      Myśleć 🙁 a w obecnym czasie znaleźć pediatrę we Wrocławiu graniczy z cudem. Zalecenie inhalować sola .

    2. Witam, jak się rozwiązała sytuacja ? U nas syn 15 miesięcy i gorączkował trzy doby, nic poza tym i wyniki morfologii mnie przeraziły.. płytki krwi 95 gdzie minimum to 219 i jeszcze kilka innych poza normą. Powtarzamy badania za kilka dni ale do tego czasu chyba oszaleje..

  8. Mój synek wychodząc ze mną że szpitala miał wyniki badań morfologii: CRP: 7,97mg/l Glukoza: 71mg/dl ERYTROCYTY: 4,4 mln/ul HEMOGLOBINA :15,8g/dl HEMATOKRYT: 48,0 H MCV:109 FL MCH: 36pg MCHC: 33g/dl RDW-CV:15,1 RDW-SD: 62. H WBC: 19,3tys./ ul LIMFOCYTY: 4,65tys/ul MONOCYTY: 1,68tys/ul EOS: 0,35tys/ul NEUTROFILE: 12,58tys/ul BAS: 0,04tys/ul LYM: 24,10 MONOCYTY:8,70 EOS:1,80 BAS:0,20 NEUTROFILE:65,20 PLT: 404 H tys/ul PDW:15,7FL MPV: 8,3FL P-LCR: 22 PLCC: 88,0 10^3/ul PCT:0,335 H Moim zdaniem wszystko wskazuje na stan zapalny, lub infekcje w organizmie, a nawet jak by się przyjrzeć to głębsze powikłania? Czy jestem przesadnie

    1. nie da się tego zinterpretować bez oceny pacjenta i powodu dla kto®ego był w szpitalu. Jeśli dziecko zostało wypisane to ocenił je lekarz i należy mu zaufać.

  9. Bardzo proszę o interpretację wyników morfologi córka lat 14 leukocyty 3.52,rbc 4.45 hg 13.6 hematokryt 38,4 MCV 86.3 MCJ 30.1 MCHC 34.9 płytki krwi 160 RDW- SD 34.5 RDW—CV 11.1 PDW 15.4 MPV 12.0
    P lCR 41.2 Neutrofile 1.4 Limfocyty 1.7
    MONOCYTY 0.3 Eozynofile 0.08 Bazofile 0.03 Neutrofile 40% Limfocyty 47% monocyty 9% Najbardziej martwi mnie obecność NRBC 0.30 Córka czuje się bardzo dobrze, żadnych węzłów powiększonych, ostatnio miała miesiączkę, trochę mało je szczególnie mięsa bardzo proszę o interpretację, czy mam się martwić

    1. nie można tak interpretować wyników badań. Trzeba zebrać dokładny wywiad. Jak pani widzi w tabelce – wartości mieszczą się w normie, ale poeirnin to ocenić lekarz zlecający

  10. Syn ma 9 miesięcy. Waży 12 kg. Przyjmował żelazo miesiąc actiferol 30mg zlecone przez pediatra. Teraz powtórzyliśmy badania prywatnie. Wbc 10.02
    Rbc 4.83
    Hgb 10.5
    Hct 32.9%
    Mcv 68
    Mch 21.74
    Mchc 31. 93
    Rdw 20.8
    Plt 338
    Pct 0.32%
    Pdw 16.8%
    Mpv 9.5
    Neu%12.2
    Lymph%74.9
    Mon%9.6
    Eos%1.7
    Baso%1.6
    Neu 1.22
    Lymph 7.5
    Mon 0.96
    Eos 0.17
    Baso 0.16. Martwią mnie te bazocyty i neutrocyty oraz limfocyty.

  11. Czy mogę prosić o interpretację wyników mojej dwuletniej córki?
    WBC 15,0 K/µL 5,0 — 15,5 a1 – 13:59
    07-01-2021
    NEU 6,34 K/µL 1,50 — 8,00
    NEU% 42,2 % 32,3 — 76,9
    LYM 6,80 K/µL 1,50 — 7,00
    LYM% 45,5 % 14,3 — 50,6
    MONO ↑ 1,160 K/µL 0,190 — 0,940
    MONO% 7,80 % 4,10 — 12,20
    EOS 0,520 K/µL 0,030 — 0,530
    EOS% 3,500 % 0,000 — 4,100
    BASO ↑ 0,070 K/µL 0,010 — 0,060
    BASO% 0,500 % 0,000 — 0,600
    IG# ↑ 0,07 K/ul 0,00 — 0,06
    IG% 0,5 % 0,0 — 0,8
    RBC 4,72 M/µL 3,80 — 5,20
    NRBC# 0,01 K/µL 0,00 — 0,32
    NRBC% ↑ 0,10 % 0,00 — 0,00
    HGB 13,8 g/dL 10,5 — 14,5
    HCT 39,7 % 34,0 — 40,0
    MCV 84,1 fL 74,0 — 94,0
    MCH 29,2 pg 24,6 — 30,9
    MCHC 34,8 g/dL 31,0 — 37,0
    RDW-SD 36,9 fL 34,9 — 42,0
    RDW-CV ↓ 12,2 % 12,4 — 14,9
    PLT ↑ 351,0 K/µL 150,0 — 350,0

    1. Dzien dobry, Czy można zapytać czy wyniki sie poprawily u córki? Dziś robiłem synowi(też 2 latka) badanie i niepokoi mnie bardzo parametr NRBC 0.10 %…

  12. witam, prosze o interpretację wyników.
    Dodam, że 5 dni temu było szczepienie szczepionką skojarzoną 5w1.
    morfologie zleciła nam Pani alergolog, ponieważ podejrzewa alergię.
    córka 6,5 m-ca karmiona piersią + próbujemy rozszerzać diete (niestety ciągle coś uczula).

    PCT 0,4 (0,2-0,4)
    Neutrofile 0,73 (1-10)
    Neutrofile 12,8% (30-50%)
    Limfocyty 76,8 %(45-65%)

    Granulocyty segmentowane 12% (17-60%)
    Granulocyty kwasochłonne 7% (1-5%)
    Limfocyty 77% (20-70%)

    czy wynik może być taki przez szczepienie lub alergię?
    czy za tydzień przed wizytą u Pani alergolog powinniśmy powtórzyć morfologię?
    pozostałe parametry są w normie podanej przez laboratorium.

  13. Witam proszę o interpretację do 6miesiecznego chłopca nie mam pewności a normy na wyniku są dla osoby dorosłej mały miał lekki katar jak była pobierana krew
    Leukocyty 11.1
    Erytrocyty 4.24
    Hemoglobina 11
    Hematokryt 32.3
    Mcv 76.22
    Mch 25.92
    Mchc 34.1
    Płytki krwi 476.1
    Rdw-sd 39.4
    Rdw-cv 13.7
    Pdw 10
    Mpv8.42
    P-lcr 13.8
    Neutrofile# 3.2
    Limfocyty# 6.1
    Mid# 1.8
    Neutrofile%28.32
    Limfocyty%55.21
    Mid%16.5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *